Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Λέσβος, το "νησί της απόγνωσης"

NYT: Λέσβος, το "νησί της απόγνωσης"

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
NYT: Λέσβος, το "νησί της απόγνωσης"
Στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο, στο "νησί της απόγνωσης", αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η New York Times. 
"Η έκταση της μεταναστευτικής κρίσης που τους (σ.σ. τους μετανάστες) έφερε στη Λέσβο, μπορεί να μετρηθεί σε σωρούς από πεταμένα σωσίβια (...). Όμως ολοένα και περισσότερο, μετριέται σε απόγνωση", σχολιάζει το δημοσίευμα που παραθέτει τις μαρτυρίες ανθρώπων που εγκατέλειψαν εμπόλεμες χώρες για να σωθούν. 
"Αν δεν με θέλετε, θέλω να πάω σε άλλη χώρα", λέει ο 26χρονος Jahangir Baroch που μοιράζεται την εμπειρία του για τις νύχτες στο κοντέινερ, έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, όπου διαμένει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. "Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός χθες το βράδυ, ήταν σαν ψυγείο", λέει, διερωτώμενος: "Γιατί είμαι εδώ;". Πρόκειται για ένα ερώτημα, όπως γράφει η New York Times, που απασχολεί και άλλους μετανάστες, δύο χρονιά μετά από τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που είχε ως στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών. 
Από τότε, όπως αναφέρεται, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στη Λέσβο, απρόθυμοι να γυρίσουν στις χώρες τους, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, για την ευκαιρία που ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη. Εντούτοις, συνεχίζουν οι αφίξεις. Οι τυχεροί, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν εγκριθεί, μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ εκείνοι, των οποίων απορρίπτονται, επιστρέφονται στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας με την ΕΕ. 
Αλλά καμία χώρα δεν φαίνεται να έχει πολλά κίνητρα, προκειμένου να τους δεχτεί. Οι ελληνικές Αρχές, μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δρομολογούν τις υποθέσεις με αργούς ρυθμούς, αφήνοντας να περάσουν μήνες, ενώ οι αιτούντες άσυλο ζουν εγκλωβισμένοι σε τόσο θλιβερές συνθήκες, τις οποίες ο πάπας Φραγκίσκος παρομοίωσε με στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
Περίπου 5.500 άνθρωποι παραμένουν στη Μόρια, όπως σημειώνεται, ήτοι 2.500 περισσότεροι από ό,τι είναι σχεδιασμένος ο καταυλισμός. 
"Η βροχή διαπερνά τις σκηνές και δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και ζεστό νερό στα ντους, ακόμη και τον χειμώνα. Οι δημόσιες τουαλέτες και τα ντους είναι λερωμένα. Όσο άσχημο και εάν είναι το φαγητό, συχνά δεν φτάνει για όλους. Οι ουρές - για τα πάντα - είναι ατελείωτες. Καυγάδες ξεσπούν συνεχώς. Βία, κλοπές και βιασμοί συνιστούν μόνιμους κινδύνους".
Ο Γιάννης Μπαλπακάκης, επικεφαλής του καταυλισμού στη Μόρια, αναγνωρίζει τις προκλήσεις, επιμένοντας πως κάνουν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των περιστάσεων. 
"Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι", αναφέρει.
"Η Μόρια είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο, εάν υπολογίσεις τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν εδώ ανά τετραγωνικό μέτρο". 
"Πρέπει να αυξήσουμε τις προσφυγικές ροές από την Ελλάδα προς την Τουρκία και να μειώσουμε τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα", παρατηρεί, από μέρους του, ο Μίλτος Οικονομίδης, αξιωματικός της ΕΕ. 
Η Αναδημοσίευση έγινε από το http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: